Η Γερμανία στηρίζει ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της Ιταλίας -Διστακτική στην έκδοση κοινών ομολόγων

Η Γερμανία στηρίζει ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της Ιταλίας -Διστακτική στην έκδοση κοινών ομολόγων


Η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ιταλία να τα βγάλει πέρα με την πανδημία του κορωνοϊού, υποστηρίζοντας το χορήγηση έκτακτης δανειακής βοήθειας προς τη Ρώμη από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης.

Η προτιμώμενη επιλογή για το Βερολίνο θα ήταν να λάβει η Ιταλία ενισχυμένη πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας με όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκούς όρους, όπως δήλωσε στο Bloomberg Γερμανός αξιωματούχος. Παρότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έχει δηλώσει ότι ευχαρίστως θα συζητούσε το αίτημα της Ιταλίας για την από κοινού έκδοση ομολόγων κορωνοϊού, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι το Βερολίνο προς το παρόν δεν είναι ακόμη έτοιμο να προχωρήσει με τη συγκεκριμένη ιδέα.

Σύμφωνα με το BBG, οι Γερμανοί ανησυχούν επίσης ότι η Ιταλία είχε ήδη σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα, πριν από την έλευση του κορωνοϊού και ενδεχομένως να πρέπει να τα διευθετήσουν μόλις ξεπεραστεί η πανδημία. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πραγματοποιήσουν σήμερα τηλεδιάσκεψη, ώστε να συζητήσουν τα επόμενα βήματα στην αντιμετώπιση του Covid-19. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, Ντένις Κόλμπεργκ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι συζητώνται όλες οι επιλογές, ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαβεβαιώσει ότι θα υιοθετηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα. 

Παρ’ όλα αυτά, στο τραπέζι δεν έχει τεθεί στοχευμένη στήριξη για την Ιταλία, ανέφερε Ιταλός αξιωματούχος. Οι υπουργοί Οικονομικών συζητούν συλλογικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης που επηρεάζει την Ευρωζώνη στο σύνολό της. Ορισμένες χώρες αμφιβάλλουν την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού εργαλείου για κάτι τέτοιο, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Για να μετριάσουν τον αντίκτυπο και να στηρίξουν οικονομία και επιχειρήσεις, οι Γερμανοί έχουν κάνει ήδη τεράστια υποχώρηση, συναινώντας στην υιοθέτηση της ρήτρας γενικής διαφυγής, που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να παραβούν τους κανονισμούς δημοσιονομικής πειθαρχίας σε έκτακτες περιστάσεις.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBG

Source link

SOFIA PAPASTAVROS

SOFIA PAPASTAVROS

Είμαι Ελληνίδα της Αμερικής που ζω στη Νέα Υόρκη και μου αρέσει η ελληνική γλώσσα και η αρθρογραφία.
Συνεδριάζει στις 11.00 π.μ. το υπουργικό συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης Previous post Συνεδριάζει στις 11.00 π.μ. το υπουργικό συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης
Ημέρα ανακοινώσεων για την χαλάρωση των μέτρων Next post Ημέρα ανακοινώσεων για την χαλάρωση των μέτρων