18. Ιουνίου 2019

Υπόθεση Folli Follie: Έρχεται νέα καταιγίδα !!!

26/08/20181min6670

Folli Follie:Εμπλοκή του FBI στις έρευνες

ypothesi folli follie erchetai nea kataigida - Υπόθεση Folli Follie:  Έρχεται νέα  καταιγίδα !!!

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για εμπλοκή και του αμερικανικού FBI προκειμένου να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο στην υπόθεση της εταιρείας Folli Follie.

Το θέμα φαίνεται να ξεκίνησε μετά από σχετική καταγγελία που έφτασε στο αρμόδιο τμήμα του FBI ( Αμερικανικό ερευνητικό σώμα για την εξιχνίαση ομοσπονδιακών ποινικών υποθέσεων).

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Deal News οι αμερικανικές αρχές ερευνούν περίεργη συμπεριφορά επί του δικαιώματος της μετοχής της Folli Follie που είναι εισηγμένο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το κομμάτι της εταιρείας, το λεγόμενο ADR Stock Chart, με τον χρηματιστηριακό κωδικό «FL-LIY-Duty Free Shops – Folli Follie Group».
Δεδομένων των αρμοδιοτήτων του FΒΙ (έχει ερευνητικές αρμοδιότητες για περισσότερες από 200 αξιόποινες πράξεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο) ακόμη και μία καταγγελία αρκεί για να διερευνηθεί περισσότερο μία υπόθεση, πολύ δε περισσότερο από την στιγμή που ενδέχεται να εμπίπτει και στην αρμοδιότητα του IRS (φορο-διαφυγή/ξέπλυμα χρήματος) αλλά και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SΕC) των ΗΠΑ.

Μια τέτοια εξέλιξη ανοίγει το δρόμο προσφυγών αμερικανικών funds που έχουν επενδύσει στην συγκεκριμένη εταιρεία, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε συνεργασία των αμερικανικών με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να φωτιστούν όλες οι «αθέατες» πτυχές.

Επιπλέον, το θέμα αφορά και στις αμερικανικές αρχές, καθώς είναι δεδομένες και συναλλαγές διασυνοριακού χαρακτήρα, από τη στιγμή που τα δύο ομόλογα τα οποία έχει εκδώσει η F.F. Group είναι σε διαπραγμάτευση σε τρία, χρηματιστήρια (Λουξεμβούργο, Ζυρίχη, Στουτγάρδη), η αναδοχή έχει γίνει από ξένους επενδυτικούς οίκους (Μοrgan Stanley, UBS, Credit Suisse), η εταιρεία έχει παρουσία και σε αγορά της Άπω Ανατολής (Χονγκ Κονγκ), ενώ σε πολλές συναλλαγές εμπλέκονται λογαριασμοί offshore.

Διαβάστε επίσης:  Έρχονται χιόνια τον Νοέμβριο ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο

Διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξασφαλίσει συμφωνίες αναστολής ενεργειών από τους πιστωτές της έχει ξεκινήσει η Folli Follie που ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για τους όρους των ομολόγων που παραβιάζονται, αν και όπως τονίζει δεν έχουν κηρυχθεί πρόωρα ληξιπρόθεσμα ούτε τα μετατρέψιμα ομόλογα ούτε τα ομόλογα σε ελβετικό φράγκο.

Ποια είναι η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης;

Η εταιρεία προέβη σε ανακοινώσεις με παρότρυνση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που της απέστειλε επιστολή στις 16 Αυγούστου ζητώντας να προβεί σε ενημέρωση του επενδυτικού κοινού για τα γεγονότα παραβίασης των όρων και των προϋποθέσεων των μετατρέψιμων ομολόγων (249,5 εκατ. ευρώ) και των ομολόγων σε ελβετικό φράγκο (150 εκατ. ελβ. φράγκα).

1. Το πρώτο γεγονός παραβίασης που συνέβη επήλθε ως αποτέλεσμα του ότι κατέστη πρόωρα ληξιπρόθεσμη και απαιτητή χρηματοοικονομική οφειλή ποσού 20 εκατ. ευρώ της εταιρείας (που είναι εγγυήτρια των ομολόγων των 249,5 εκατ. ευρώ), ως συνέπεια παραβίασης χρηματοοικονομικής οφειλής Schuldschein ποσού 20 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την εισηγμένη, η παραβίαση υπό το Schuldschein δεν ήταν παραβίαση υποχρέωσης πληρωμής.

Οι λόγοι που επικαλέστηκε ο μόνος κάτοχος του Schuldschein για την από 9.8.2018 καταγγελία και τη συνακόλουθη κατάπτωση της εταιρικής εγγύησης της FF Group ήταν η μη υποβολή Πιστοποιητικού Συμμόρφωσης (Compliance Certificate) βεβαιωμένου από τους ελεγκτές της εταιρείας (εν όψει του ότι οι ελεγκτές απέσυραν το πιστοποιητικό ελέγχου), η υποβολή της αίτησης προληπτικών μέτρων, η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να επιβάλει πρόστιμα, καθώς και η σχετική διερεύνηση ποινικών ευθυνών.

Διαβάστε επίσης:  Folli Follie: Ύποπτη για κακουργήματα η οικογένεια Κουτσολιούτσου

2. Το δεύτερο γεγονός παραβίασης ήταν αποτέλεσμα της προσωρινής διαταγής που εκδόθηκε για τη Folli Follie από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 20 Ιουλίου κατόπιν αιτήματος για λήψη προληπτικών μέτρων κατά το άρθρο 106α παρ. 6 του Ν. 3588/2007. Η εταιρεία εξηγεί ότι η προσωρινή διαταγή εμποδίζει εξασφαλισμένους πιστωτές από την εκτέλεση των περισσοτέρων τύπων εμπραγμάτων εξασφαλίσεων επί περιουσιακών στοιχείων της και επίσης, εμποδίζει την επιβολή μέτρων συντηρητικής κατάσχεσης ή αναγκαστικής εκτέλεσης από πιστωτές της.

«Τo γεγονός ότι οι πιστωτές δεν μπορούν να λάβουν τα εν λόγω μέτρα για να εξαναγκάσουν την πληρωμή των απαιτήσεών τους δύναται να θεωρηθεί ότι αποτελεί moratorium που επηρεάζει όλες τις οφειλές της εταιρείας», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα παραπάνω γεγονότα συνιστούν επίσης και γεγονότα παραβίασης υπό τα ομόλογα σε ελβετικό φράγκο. Τη στιγμή αυτή πάντως δεν έχουν κηρυχθεί πρόωρα ληξιπρόθεσμα ούτε τα μετατρέψιμα ομόλογα, ούτε τα ομόλογα σε ελβετικό φράγκο και έχουν ξεκινήσει οι αναγκαίες διαδικασίες για την έναρξη διαλόγου με τους πιστωτές προκειμένου να συμφωνηθεί αναστολή ενεργειών. Μάλιστα, η διαδικασία συναινετικής συνεργασίας προβλέπεται να επεκταθεί σύντομα και στους άλλους χρηματοοικονομικούς πιστωτές, μεταξύ των οποίων ελληνικές και ξένες πιστώτριες τράπεζες.

Ας σημειωθεί επίσης ότι η FF Group καλεί τους μετόχους της σε τακτική γενική συνέλευση τη Δευτέρα στις 10 Σεπτεμβρίου – εφόσον ωστόσο έχουν ολοκληρωθεί οι έκτακτοι έλεγχοι που βρίσκονται σε εξέλιξη. Βασικό θέμα στην ημερήσια διάταξη είναι η έγκριση των οικονομικών καταστάσεων 2017.

Διαβάστε επίσης:  Νέο χτύπημα της QCM στη Folli Follie!

Είναι ζητούμενο ωστόσο εάν θα έχει ολοκληρωθεί ο διενεργούμενος έκτακτος έλεγχος, μετά και την ανάκληση της έκθεσης ελέγχου του ορκωτού λογιστή – ελεγκτή. Εάν έχει εκδοθεί το σχετικό πόρισμα, οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν τις οικονομικές καταστάσεις όπως αυτές θα έχουν αναμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου ελέγχου. Σημειώνεται ότι αναφορικά με την εκλογή τακτικού και αναπληρωματικού ορκωτού ελεγκτή για τη χρήση 2018, το Διοικητικό Συμβούλιο εισηγήθηκε αυτοί να ανήκουν σε μια από τις τέσσερις μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες.

europost

Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Σχετικά με το Hot Politics

Το HOT POLITICS GR, είναι ένα ειδησιογραφικό, ενημερωτικό, ψυχαγωγικό, δωρεάν ηλεκτρονικό περιοδικό, με ειδήσεις από την Ελλάδα, αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο, με θέματα που αφορούν την πολιτική, την οικονομία, τον αθλητισμό, τις τάσεις μόδας, θέματα από την τηλεοπτική ζωή των επωνύμων, αλλά και από την υγεία και την τεχνολογία.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟ WWW.HOTPOLITICS GR.

Βρείτε μας στο Facebook.Ακολουθήστε μας στο Twitter.

Related Post

Διαβάστε επίσης:  Προσπαθεί να καθυστερήσει τις καταγγελίες πιστωτών η Folli Follie