16. Ιουνίου 2019

Αυτό είναι το σχέδιο για 10.000 πλειστηριασμούς από τις τράπεζες

20/11/20171min9160

Το σχέδιο για 10.000 πλειστηριασμούς από τις τράπεζες

Οι τρεις κατηγορίες ακινήτων που μπαίνουν πρώτες στο στόχαστρο των τραπεζών, για να σταλθούν τα μηνύματα. Η «ευελιξία» που προσφέρει η ηλεκτρονική διεξαγωγή και γιατί εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν «σφοδρές αντιδράσεις».

Στον πλειστηριασμό 10.000 ακινήτων εντός του 2018 είναι έτοιμες να προχωρήσουν οι τράπεζες, με το πακέτο να αναλύεται σε 2.500 ακίνητα για κάθε ένα από τα τέσσερα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα.Ο αριθμός των ακινήτων που θα βγουν στον πλειστηριασμό μετά το 2018, ωστόσο, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, κυρίως το 2019. Αυτή η αυξητική πορεία, άλλωστε, αποτυπώνεται με σαφή τρόπο στους αναθεωρημένους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τους οποίους απέστειλαν οι τράπεζες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό τον Σεπτέμβριο.Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι «τα οφέλη από τους πλειστηριασμούς αναμένεται να είναι πολλαπλάσια, τόσο σε επίπεδο ρευστότητας για την οικονομική χρήση του 2018, όσο και σε επίπεδο εκφοβισμού των στρατηγικά κακοπληρωτών».

Εν αναμονή δε των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που θα ξεκινήσουν στις 29 Νοεμβρίου όλες οι πλευρές, κυρίως δε η κυβέρνηση, ποντάρουν στο ότι δεν θα υπάρξουν «ευτράπελα» καθώς τα e-auctions μπορούν να διεξαχθούν παντού, ακόμα και εκτός γραφείων των συμβολαιογράφων, αρκεί να πραγματοποιούνται -γεωγραφικά- στην περιοχή που υπάρχει το ακίνητο.

Εμπορικά ακίνητα

Η πλειοψηφία των ακινήτων που θα πλειστηριαστούν κυρίως το πρώτο εξάμηνο του 2018 είναι εμπορικής χρήσης, βιομηχανικά ακίνητα και ξενοδοχεία που χρηματοδοτήθηκαν τις δεκαετίες του 1990 και του 2000. Τα δάνεια που δόθηκαν με ενέχυρο τα εν λόγω ακίνητα έχουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «κοκκινίσει» πάνω από μία 7ετία και οι δανειολήπτες, σε σημαντικό ποσοστό, ακόμη και σήμερα βγάζουν κέρδος από την εκμετάλλευσή τους, χωρίς όμως να πληρώνουν τις δόσεις του δανείου.

Διαβάστε επίσης:  Θρίλερ στα Χανιά: F-16 της ΠΑ συνόδευσαν το αεροπλάνο που εξέπεμψε SOS για βόμβα

Πλειάδα τέτοιων περιπτώσεων έχουν εντοπίσει οι τράπεζες στην επαρχία και δη στα μεγάλα νησιά, με πρωταγωνίστρια την Κρήτη.

«Υπάρχουν χιλιάδες δεκάδες δανειολήπτες που πήραν δάνειο με ενέχυρο π.χ. ένα εμπορικό ακίνητο, το οποίο ενοικιάζουν ανελλιπώς έως και σήμερα και δεν συνεργάζονταν καν με την τράπεζα για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους», αναφέρει στο Euro2day.gr τραπεζίτης και προσθέτει: «Δεν τους ενδιαφέρει αν το ακίνητο βγει στον πλειστηριασμό. Κι αυτό διότι για πολλά χρόνια η εκμετάλλευσή του άφησε σημαντικά κέρδη, τα οποία έγιναν προσωπική περιουσία του ιδιοκτήτη-δανειολήπτη».

Στο πακέτο, όμως, των προς πλειστηρίαση ακινήτων υπάρχουν και ακίνητα ιδιοκτησίας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες δεν άντεξαν το πλήγμα από την παρατεταμένη κρίση και καθίζηση της κατανάλωσης, με αποτέλεσμα στην πλειοψηφία τους να έχουν βάλει λουκέτο.

Οι βίλες

Στο καλάθι των 10.000 ακινήτων ξεχωρίζουν εξαιτίας της υψηλής τους αξίας και πολυτελείς βίλες, οι οποίες ανήκουν σε επιχειρηματίες και επαγγελματίες δύο ταχυτήτων: Πρώτον, σε όσους από το 2000 και μέχρι το 2010 είχαν υψηλά εισοδήματα (σ.σ. τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές, επαγγελματίες του θεάματος κ.ά.) και τα οποία όμως μειώθηκαν κάθετα εξαιτίας της κρίσης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν δάνεια για ακίνητα αυτού του βεληνεκούς και δεύτερον, σε επιτήδειους (σ.σ. μεταξύ αυτών και αρκετοί μεσαίοι επιχειρηματίες), οι οποίοι δεν πληρώνουν τα δάνειά τους συνειδητά και δεν συνεργάζονται με την τράπεζα, ωστόσο αδιαφορούν καθώς διαθέτουν κι άλλη περιουσία.

Διαβάστε επίσης:  Συμβολαιογράφοι: Αναβάλλονται και αύριο οι πλειστηριασμοί

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση μεγαλοεπιχειρηματία με ευρέως γνωστή στο κοινό επιχείρηση, ο οποίος έχει πάρει δάνειο 1 εκατ. ευρώ για την κατασκευή πολυτελούς κατοικίας σε προάστιο της Αθήνας, δεν πληρώνει το δάνειο και το σπίτι δεν πλειστηριάζεται εδώ και τρεις μήνες καθώς δεν πραγματοποιούνται πλειστηριασμοί εξαιτίας των αντιδράσεων στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία.

Αναστασία Παπαϊωάννουa.papaioannou@euro2day.gr

Related Post


Σχετικά με το Hot Politics

Το HOT POLITICS GR, είναι ένα ειδησιογραφικό, ενημερωτικό, ψυχαγωγικό, δωρεάν ηλεκτρονικό περιοδικό, με ειδήσεις από την Ελλάδα, αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο, με θέματα που αφορούν την πολιτική, την οικονομία, τον αθλητισμό, τις τάσεις μόδας, θέματα από την τηλεοπτική ζωή των επωνύμων, αλλά και από την υγεία και την τεχνολογία.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟ WWW.HOTPOLITICS GR.

Βρείτε μας στο Facebook.Ακολουθήστε μας στο Twitter.

Related Post

Διαβάστε επίσης:  «Έχουμε τρεις σφαίρες για σένα» απειλητική επιστολή στον Κοτζιά (βίντεο)