16. Ιουλίου 2019

Η αντίστροφη μέτρηση προχωράει ακάθεκτη…

01/06/20181min8020

αντίστροφη μέτρηση προχωράει ακάθεκτη... - Η αντίστροφη μέτρηση προχωράει ακάθεκτη...

Του Κώστα Στούπα

Τα περί καθαρής εξόδου της “Κούβας της Μεσογείου” ή αν το επιθυμείτε “Κολομβίας της Ευρώπης” το θέρος του 2018 στις αγορές μοιάζουν κάθε μέρα που περνάει και με μεγαλύτερο ανέκδοτο, καθώς τα σύννεφα συνεχίζουν να μαζεύονται πάνω από την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία…

Η αμίμητη φράση “θα παρακαλάνε να μας δανείσουν” με την οποία το “Τρίο Μπελκάντο” του εγχώριου λαϊκισμού (Τσίπρας-Καμμένος-Βαρουφάκης) κατάφερε να αναρριχηθεί στην εξουσία αναμένεται σύντομα να αποκτήσει νέα σημασία όταν ο ήδη ακριβός δανεισμός από τις αγορές γίνει απαγορευτικός.

Όπως με κήρυξη κάθε πολέμου οι πολίτες τρέχουν και ανακαινίζουν τα καταφύγια έτσι και με τα πρώτα σημάδια κάθε κρίσης τρέχουν και ανακαινίζουν τα επενδυτικά καταφύγια. Στην πρώτη φάση κάθε αναταραχής προχειρότερα καταφύγια είναι το ελβετικό φράγκο, το αμερικανικό δολάριο και τα γερμανικά ομόλογα.

Τούτο συμβαίνει γιατί η Ελβετία λειτουργεί ως η ασφαλέστερη τράπεζα του κόσμου η οποία σε περιόδους αναταράξεων μαζεύει τα χρήματα από τις τράπεζες όλου του κόσμου καθώς οι αποταμιευτές ανησυχούν για την τύχη τους.

α) Οι ΗΠΑ εκτός από μεγαλύτερη οικονομία είναι και η μεγαλύτερη στρατιωτική μηχανή του πλανήτη και επιπλέον το δολάριο είναι με διαφορά το ισχυρότερο αποθεματικό νόμισμα, που σημαίνει πως όλες οι χώρες διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγματικών τους διαθεσίμων σε δολάρια.

Διαβάστε επίσης:  Για «θύελλα» κάνει λόγο το Bloomberg

Οι ΗΠΑ κατέχουν το προνόμιο να ελέγχουν την εκτυπωτική μηχανή του νομίσματος που όλοι έχουν ανάγκη να έχουν. Τέτοιες χώρες δύσκολα χρεοκοπούν…

Τέλος, το μεγαλύτερο και ισχυρότερο από τα 13 αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ είναι η Wall Street. Η Κίνα θα γίνει υπερδύναμη όταν το χρηματιστήριό της προσεγγίσει τα μεγέθη και τη φήμη έστω του NASDAQ ή του Λονδίνου. Αυτή την περίοδο η κεφαλαιοποίηση του NYSE είναι περί τα 23 τρισ. δολ., του NASDAQ περί τα 10 τρισ. δολ., του LSE (Λονδίνο) περί τα 8 τρισ. δολ., του Τόκιο περί 6,2 τρισ. δολ., της Σαγκάης περί τα 5 τρισ. δολ. και του Euronext περί τα 4,6 τρισ. δολ.

β) Η Γερμανία με βάση τα οικονομικά της στοιχεία είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη και ενδεχομένως στον κόσμο που θα χρεοκοπήσει καθώς κατέχει ισχυρή εξαγωγική οικονομία και νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά. Κάθε φορά που ο πλανήτης φοβάται για την οικονομία όλοι τρέχουν να ασφαλίσουν τα χρήματά τους αγοράζοντας γερμανικά ομόλογα.

Καθώς η ζήτηση γερμανικών ομολόγων είναι μεγαλύτερη από την προσφορά τα πραγματικά επιτόκια είναι αρνητικά. Εδώ ισχύει το “παρακαλάνε να τους δανείσουν”…

Τουτέστιν, κάποιοι πληρώνουν για να κατέχουν γερμανικό χρέος αποφεύγοντας το χρέος της Τουρκίας με απόδοση πάνω από 13%, της Ελλάδας με πάνω από 4,5% και της Ιταλίας πλέον με απόδοση περί το 3%.

Διαβάστε επίσης:  Ραγδαίες εξελίξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό.

To αντίστοιχο γερμανικό 10ετές ομόλογο χθες είχε απόδοση περί το 0,30% όπου αν αφαιρεθεί ο πληθωρισμός σημαίνει πως όποιος κατέχει γερμανικά ομόλογα καταγράφει αρνητική απόδοση…

γ) Το τελευταίο δίμηνο λοιπόν οι ισοτιμίες του δολαρίου και του ελβετικού φράγκου ενισχύονται έναντι του Ευρώ και από το 1,25 το πρώτο έχει βρεθεί περί το 1,16 και το φράγκο από το 1,20 στο 1,15. Το 2008 κατά την περίοδο του κραχ το αμερικάνικο δολάριο είχε ενισχυθεί από το 1,60 στο 1,25 έναντι του Ευρώ.

Συνέχεια στο capital

Ενα Like μας βοηθάει να συνεχίσουμε

Related Post


Σχετικά με το Hot Politics

Το HOT POLITICS GR, είναι ένα ειδησιογραφικό, ενημερωτικό, ψυχαγωγικό, δωρεάν ηλεκτρονικό περιοδικό, με ειδήσεις από την Ελλάδα, αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο, με θέματα που αφορούν την πολιτική, την οικονομία, τον αθλητισμό, τις τάσεις μόδας, θέματα από την τηλεοπτική ζωή των επωνύμων, αλλά και από την υγεία και την τεχνολογία.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟ WWW.HOTPOLITICS GR.

Βρείτε μας στο Facebook.Ακολουθήστε μας στο Twitter.

Related Post

Διαβάστε επίσης:  ΠΟΛΑΚΗΣ- Νοσταλγοί της χούντας ,τρελαμένοι του αρχαίου ελληνικού πνεύματος