16. Ιουλίου 2019

Ένας επίλογος και μια ταφόπλακα…

09/12/20181min3740

ταφόπλακα

Στις σημερινές συνθήκες που επικρατούν, μετά και τη “γενναία διαπραγμάτευση” των Τσίπρα-Τσακαλώτου, την φορολογική αφαίμαξη που προκάλεσαν για να καλυφθούν οι αριστερές δανειακές ανάγκες του δημοσίου, τη διατήρηση της υψηλής ανεργίας και του βάναυσου κουρέματος, όχι του χρέους, αλλά μισθών και συντάξεων, δεν μπορεί κανείς να καμουφλάρεται πίσω από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές προκειμένου να παραδώσει άνευ όρων την περιουσία των πολιτών στο σφυρί του δημοσίου ή των τραπεζών.

Κάτι τέτοιο δεν θα είναι αρνητικό μόνο για την κοινωνική συνοχή που έχει ήδη διαρραγεί μετά τα όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα, αλλά θα κατακρημνίσει εκ νέου την αγορά ακινήτων, επ’ ωφελεία των πολύ λίγων που θα αξιοποιήσουν μαζικά τις νέες “ευκαιρίες”, διευρύνοντας περαιτέρω την οικονομική και περιουσιακή ανισότητα των πολιτών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θέλησε ποτέ να καταθέσει ως όφειλε, μία ολοκληρωμένη νομοθετική ρύθμιση επί των “κόκκινων δανείων”, όπως προβλεπόταν από το… ολόδικό τους το 3ο Μνημόνιο, το οποίο ρητά προέβλεπε: ο νόμος, που πρέπει να προωθηθεί, μεταξύ άλλων, θα περιγράφει με σχετική ακρίβεια την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών μεταξύ τραπεζών και οφειλετών, αλλά δεν θα αναφέρει πουθενά επιλογές απομείωσης των οφειλών των δανείων.

Αυτές οι επιλογές δεν αναφέρονται ούτε στο Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση, ούτε αντίστοιχα στην οδηγία της ΕΚΤ. Ο νόμος θα έπρεπε να βασιστεί, αφενός στην τεχνική μελέτη του ΤΧΣ και αφετέρου στο συμπληρωματικό τεχνικό μνημόνιο που υπογράφηκε στις 16 Ιουνίου 2016. Έπρεπε γενικά, κάτι να γίνει.., κάτι να νομοθετηθεί υπέρ των γονατισμένων πολιτών, για να μπορέσουν να διατηρήσουν την 1η τους κατοικία, έστω και εις βάρος των τραπεζών, οι οποίες έχουν ήδη στηριχθεί, όμως πάλι εις βάρος των πολιτών…

Διαβάστε επίσης:  ΠΑΓΚΑΛΟΣ-Η Χώρα είναι στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου!

Ειπώθηκαν πολλά, δόθηκε πληθώρα υποσχέσεων με ακόμα περισσότερες κορώνες, παίχθηκαν απίστευτες παραστάσεις από καλούς ηθοποιούς του χειρίστου είδους πολιτικών αλμπάνηδων και φθάσαμε σήμερα στο να καταργείται και ο νόμος Κατσέλη, που έστω έδινε κάποια ελπίδα στους φοβισμένους Έλληνες, για το κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι τους…

Κάτι λιγότερο από ένας μήνας έχει απομείνει έως ότου λήξει η ισχύ του νόμου Κατσέλη και στο παζάρι που έχει ήδη ξεκινήσει για το τι θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου 2019 τα σενάρια που πιθανολογούνται είναι δύο.

– Το πρώτο αφορά στην παράταση του νόμου για ένα μεταβατικό διάστημα κάποιων μηνών μέχρι να αλλάξει το πλαίσιο και να θεσπιστεί ένα νέο, με διάρκεια όμως έως το τέλος του 2019.

– Το δεύτερο σενάριο είναι, οι θεσμοί να απορρίψουν το μεταβατικό στάδιο ακόμα και με αυστηρότερα κριτήρια και από 1ης Ιανουαρίου 2019 να μην υπάρχει πλέον κανένα πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία των Ελλήνων.

Έτσι, απέναντι στις πιέσεις των θεσμών η κυβέρνηση προσπαθεί να καταστρώσει τη γραμμή άμυνάς της, για να προσπαθήσει να γλιτώσει την περικοπή σε εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ισχύουν σήμερα στο νόμο Κατσέλη και να πειστούν οι δανειστές, να παραταθεί χωρίς αλλαγές για ακόμα ένα χρόνο. Με τον χρόνο όμως να πιέζει ασφυκτικά και τις αποφάσεις να πρέπει να ληφθούν άμεσα, η κυβέρνηση συγκεντρώνει τα στοιχεία με τα οποία θέλει να αποδείξει, ότι οι αιτήσεις για την ένταξη στο νόμο Κατσέλη μειώνονται σταθερά, αν και όπως διαφαίνεται, πλέον μοιάζει αδύνατο να μην υπάρξει “ψαλίδισμα βαρύ” στα σημερινά όρια τα οποία προβλέπει ο νόμος.

Διαβάστε επίσης:  Φωτιά στη Νέα Μάκρη – Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Όλα για την καρέκλα λοιπόν κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ… Σαν σήμερα το 2013 θυμάμαι, που ο Τσίπρας υποσχόταν την απαγόρευση πώλησης των κόκκινων δανείων στα ξένα funds.

Οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί πλέον είναι 25.000 μέχρι τον Ιούνιο… και κανείς δεν ξέρει τίποτε για το μέλλον και τις βουλές της απίστευτης παρέας της Κουμουνδούρου…

*Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος, τ. Διοικητής του Νοσοκομείου “Ελπίς”, & Μέλος του “Τομέα Υγείας” της Νέας Δημοκρατίας

Του Θοδωρή Γιάνναρου

Related Post


Σχετικά με το Hot Politics

Το HOT POLITICS GR, είναι ένα ειδησιογραφικό, ενημερωτικό, ψυχαγωγικό, δωρεάν ηλεκτρονικό περιοδικό, με ειδήσεις από την Ελλάδα, αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο, με θέματα που αφορούν την πολιτική, την οικονομία, τον αθλητισμό, τις τάσεις μόδας, θέματα από την τηλεοπτική ζωή των επωνύμων, αλλά και από την υγεία και την τεχνολογία.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟ WWW.HOTPOLITICS GR.

Βρείτε μας στο Facebook.Ακολουθήστε μας στο Twitter.

Related Post

Διαβάστε επίσης:  «Μακεδονία» στο όνομα των Σκοπίων ζητάει ο Θεοδωράκης